دلایل رویکرد کمونیسم چینی به معنویت/ تساهل مذهبی چین در آینده
فیلسوف دین معاصر و استاد پیشین دانشگاه آکسفورد معتقد است: میان ماتریالیسم کمونیسم چینی و معنویت موجود در ادیان موجود در چین از جمله کنفوسیوس، تائوایسم، بودیسم، مسیحیت و اسلام تنش جدی وجود دارد.
مذهب نیوز به نقل از مهر، "آی پینگ" معاون وزارت ارتباطات بین المللی حزب کمونیست چین در سفری که اخیراً به ایران داشت در دیدار با اسدالله بادامچیان قائم مقام حزب موتلفه اسلامی تصریح کرده بود گرایش روز افزون مردم کشور ها به اسلام بیانگر پاسخگو بودن این دین نسبت به نیازهای بشر امروز است به همین خاطر حزب کمونیست چین در کنگره آینده خود موضوع احیای ایمان و معنویت را در دستور کار خود قرار داده است.
این پرسش مطرح است که چرا حزب کمونیسم چین ایمان را مورد توجه قرار داده است و اساساً چگونه می تواند ایمان و معنویت را با اصول ماتریالیستی کمونیسم و اصول این مکتب الحادی پیوند دهد.
پروفسور "چارلز تالیافرو" استاد کالج سنت اولاف مینهسوتای آمریکا و فیلسوف دین معاصر در خصوص این موضوع که چه ضرورتی باعث توجه و اهتمام حزب کمونیسم چین به ایمان و معنویت شده به خبرنگار مهر گفت: این موضوع بسیار قابل توجهی است.
وی افزود: در واقع باید توجه داشت که مائو تسه تونگ خودش مایل بود که در مورد داشتن معنویت و ایمان در حزب کمونیست چین دفاع کند.
وی یادآور شد: در واقع باید توجه داشت که "مائو" ملحد و منکر خدا بود. همچنین در غرب نیز برخی از فیلسوفان ملحد وجود دارند که به مانند مائو از ایمان و معنویت سخن می گویند.
فلسفه الحادی درصدد نقش دادن به معنویت است
مؤلف "راهنمای آکسفورد درباره الهیات" تأکید کرد: آنها در واقع معتقد هستند که فلسفه الحادی باید به ایمان و معنویت نقش بدهد. باید توجه داشت که این به معنای این نیست که به دین نقشی بدهد و یا ایمان را به عنوان بخشی از دین تلقی کند.
وی تصریح کرد: همچنین باید توجه داشت که در برخی از آموزههای مارکسیستی "مائو" عناصر و اصولی وجود دارد که شباهتهایی به اصول دینی دارد.
استاد پیشین دانشگاه پرینستون تصریح کرد: برای نمونه در عهد جدید با جوامع مسیحی مواجه هستیم که به اصول اشتراکی معتقد هستند و ارزش و بهایی نیز به مالکیت خصوصی نمی دهند.
وی تأکید کرد: البته مارکس به گونهای رفتار میکرد که شبیه پیامبر جلوه نکند. در واقع این خبر نشان از این میدهد که گویا حزب کمونیست چین ممکن است در اینکه تماماً سکولار باشد تجدید نظر کند.
میان ماتریالیسم و معنویت دینی تنش جدی وجود دارد
وی در مورد این موضوع که چگونه حزب کمونیست قادر خواهد بود که ایمان را اصول ماتریالیستی آشتی دهد نیز گفت: نکته خوبی را مورد اشاره قرار دادید. تصور من این است که میان ماتریالیسم و معنویتی که در همه ادیان موجود در چین از جمله کنفوسیوس، تائوایسم، بودیسم، مسیحیت و اسلام تنش جدی وجود دارد.
تالیافرو افزود: باید توجه داشت که تا حدودی چین به لحاظ تاریخی جامعهای سکولار نبوده است. همچنین بعد از ایجاد جمهوری خلق چین نیز مائو به گونهای رفتار میکرد که تماماً سکولار معنا ندهد.
فیلسوف دین معاصر یادآور شد: کتاب کوچک قرمز یا پرسشهایی از رئیس مائو در طول زندگی او به مثابه متونی مقدس تلقی می شده است.
مردم چین خواهان دموکراسی هستند
وی افزود: اما در حال حاضر تصور من این است که مردم چین بی قرار هستند. من تاکنون چندین سفر به چین داشته ام و در هنگ کنگ نیز تدریس کرده ام و مشاهدات من نشان می دهد که مردم چین تحمل جدایی از شوروی سابق را نخواهند داشت و خواهان دموکراسی هستند.
استاد پیشین دانشگاه کلمبیا تأکید کرد: این گرایش به ویژه در میان جونان بیشتر قابل مشاهده است. همچنین گرایش به انسجام اجتماعی و عدم تغییرات سریع وجود دارد و آنها خواهان تغییرات تدریجی هستند.
چین به سمت پذیرش باورهای مذهبی در جامعه پیش خواهد رفت
مؤلف "راهنمای مقدماتی فلسفه دین" در ادامه یادآور شد: با وجود اینکه تصور چنین موضوعی سخت و دشوار است و مشخص نیست که دقیقاً چه چیزی است، تصور من این است که رفته رفته و در آینده تساهلی برای باورها و اعمال مذهبی در چین را شاهد خواهیم بود.
این فیلسوف دین معاصر تصریح کرد: همچنین ممکن است که نسخههایی ماتریالیست از ادیان مختلف مورد تشویق قرار گیرد. اما این رخدا به آرامی ممکن است رخ دهد.
این فیلسوف آمریکایی در پایان تصریح کرد: این رخداد زمانی رخ خواهد داد که چین از یک نظام کمونیستی به اقتصاد آزاد تغییر رویه دهد. اما اینکه چگونه مقامات چینی قادر خواهند بود که اصول ماتریالیستی را با ایمان و معنویت دینی آشتی و سازش دهند امری است که مشخص نیست.
چارلز تالیافرو استاد دانشگاههای آکسفورد، کلمبیا، پرینستون، کلمبیا و نتردام آمریکا بوده است. تالیافرو در حال حاضر استاد فلسفه کالج سنت اولاف در مینهسوتای آمریکاست. راهنمای آکسفورد درباره الهیات، راهنمایی مقدماتی بر زیبایی شناسی، تصویر در ذهن، فرهنگ فلسفه دین، تاریخ مختصر روح، راهنمای راتلج درباره خداشناسی و راهنمای مقدماتی فلسفه دین از جمله آثار وی به شمار میروند. او از فیلسوفان برجسته معاصر به شمار میرود که در این حوزه صاحب آثار ارزشمندی است. وی دانش آموخته دانشگاه براون و هاروارد است. وی عضو انجمن فیلسوفان امریکاست.