تحقیقات نشان میدهد:
این تحقیق که در دانشکده مطالعات جهانی و در بخش برنامه ریز علوم اجتماعی انجام شده تلاش کرده که درک وسیع تر و بینشی عمیق تر برای سازمانهای خدمات اجتماعی فراهم کند تا بتوانند برنامه ها و سیاستهای مؤثرتری ارائه کنند.
وی تأکید کرد این تحقیقات نشان می دهد اسلام دینی عاری از خشونت است و تعالیم اسلامی به وضوح نشان می دهد مقابله به مثل عملی غیرقابل قبول است. از این رو جوانانی که با فضای نژادپرستانه رو به رو می شوند و احساس خشم می کنند میتوانند با رجوع به تعالیم و آموزه های دینی خود رویکردهای بهتری در واکنش به این نژادپرستان اتخاذ کنند.
این تحقیق نشان می دهد جوانان مسلمان استرالیایی که در منطقه انجام تحقیق زندگی می کنند با انواع اشکال تبعیض رو به رو هستند.
ویراستار این تحقیق اظهار داشت: واکنش رسانه ها و رویدادهایی که در این شهرها رخ داده نشان می دهد این فضا به ایجاد خصومت علیه جوانان مسلمان کمک کرده است.
مسلمانان استرالیا بیش از 200 سال است که در این سرزمین ساکن هستند، آنها 7/1 درصد از جمیعت کل کشور را تشکیل داده و این امر موجب شده که اسلام بزرگترین استرالیا پس از مسیحیت باشد.
تحقیقات اخیر دولت استرالیا نشان می دهد که مسلمانان با اسلام هراسی و نژادپرستی ریشه دار و بی سابقه ای رو به رو هستند.
به گزارش مرکز خبر حوزه، وی در پاسخ به این سئوال؛ آیا پل صراط وجود دارد و مقصود از آن چه میباشد آورده است.
«صراط» در لغت به معنای راه است. صراطی که در آیات قرآن به آن اشاره اشاره، وَإِن مِّنکُمْ إِلَّا وَارِدُهَا کَانَ عَلَى رَبِّکَ حَتْمًا مَّقْضِیًّا، ثُمَّ نُنَجِّی الَّذِینَ اتَّقَوا وَّنَذَرُ الظَّالِمِینَ فِیهَا جِثِیًّا؛ (سوره مریم؛ ۷۱و۷۲)؛ مِن دُونِ اللَّهِ فَاهْدُوهُمْ إِلَى صِرَاطِ الْجَحِیمِ، وَقِفُوهُمْ إِنَّهُم مَّسْئُولُونَ، مَا لَکُمْ لَا تَنَاصَرُونَ، بَلْ هُمُ الْیَوْمَ مُسْتَسْلِمُونَ، (سوره صافات، آیه ۲۶-۲۳) و إِنَّ رَبَّکَ لَبِالْمِرْصَادِ، (سوره فجر، آیه ۱۴) و در روایات به روشنی از آن نام برده شده است، در حقیقت ظهور در باطن صراطی دارد که انسانها در زندگی دنیا داشته و در آن قرار گرفته بودند؛ چرا که افراد در زندگی دنیا، یا صراط و راه به سوی خدا دارند یا راه به سوی غیر خدا.
تجسم اعمال در قیامت
«پل صراط» تجسم حرکت در مسیر حق در همین دنیاست؛ چنانچه پل صراط از مو باریکتر و از شمشیر تیزتر است،حرکت در مسیر حق نیز در این دنیا همینگونه است. کسانی که در دنیا در مسیر حق و صراط مستقیم حرکت کردند؛ یعنی از جاده مستقیم حقیقت، دینداری و ولایت منحرف نشدهاند، در آخرت هم از صراطی که روی جهنم است صحیح و سالم عبور خواهند کرد. آنان در این دنیا از روی پلی که بر روی نفس اماره است گذشتند و به مقام انسانیت نائل آمدند؛ در آن جا هم از روی پلی که بر روی جهنم است میگذرند و به اعلی علیین میرسند، ولی کسانی که در آتش سوزاننده نفس اماره خود غوطهور شدهاند، یقیناً از پل صراط قیامت هم نمیتوانند عبور کنند و در نتیجه به دوزخ سقوط خواهند کرد. از این رو همانطور که در دنیا در آتش شهوت، غضب، کینه و… گرفتار بودند، در قیامت نیز از پل صراط به سلامت عبور نمیکنند.
«مردمی که بر روی صراط عبور میکنند چند دستهاند و صراط از مو نازکتر و از شمشیر برندهتر است؛ پس گروهی از صراط عبور میکنند مانند برق (یا ساعت) و کسانی از آن عبور میکنند مثل فرار اسب و دستهای از صراط مانند افراد پابسته، با دست و شکم عبور میکنند (با زحمت و کندی) برخی با پا و گروهی با افت و خیز و گیر و دار عبور میکنند؛ گاهی بخشی از آتش او را فرا میگیرد و گاهی ترکش میکند»[۱]
مشابه این حدیث نیز از پیامبر اسلامی (ص) هم روایت شده است.[۲] از روایت استفاده میشود که انسانها در عبور از صراط متفاوتند و این نشاندهنده آن است که هر کسی بسته به نوع حرکتش در دنیا و چگونگی عقیده، عمل و اخلاق، عبورهای مختلفی از صراط خواهد داشت.
اگر کسی در دنیا از کنار گناه به سرعت عبور کند و آلوده آن نشود، در فردای قیامت هم از این راهی که به سوی بهشت منتهی میشود به سرعت عبور خواهد کرد. هر چه سیر انسان در دنیا در مسیر ایمان، بندگی و عمل صالح بهتر باشد؛ یعنی مطیع و عامل به اوامر و نواهی حضرت حق «جل و علا» باشد، عبور او از صراط در فردای قیامت سریعتر و با سوزندگی کمتری همراه خواهد بود و هر چه سیر زندگی انسان در دنیا بدتر ومخالفتش با اوامر و نواهی خداوند بیشتر باشد،به هماناندازه حرکت او از صراط کندتر و با سوزندگی بیشتری همراه خواهد بود.
دقت دین خدا
تشبیه صراط به مو و شمشیر در نازکبودن و تیزبودن، میتواند اشاره به دقیقبودن دین خدا داشته باشد؛ اگر انسان مراقب اعمال و عقاید خود نباشد و دچار غفلت شود، از مسیر صحیح و حق منحرف میشود، تا آن جا که ممکن است در یک لحظه، حسنات و پاداشهایی را که در طول سالیان متمادی از طریق بندگی و سلوک در راه دین کسب کرده است، همه را از دست بدهد و اعمالش حبط شود. البته انسان با کمی، انحراف و توبه از آن در جهنم نمیافتد، ولی به قدر انحرافش، کمتر از صراط مستقیم بهره میگیرد. به همین جهت است که وظیفه داریم در شبانهروز حداقل ۱۰ مرتبه از خداوند درخواست کنیم که:
«اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِیمَ»، (سوره حمد، آیه ۱)؛ ما را به راه راست هدایت کن.
بنابراین باید بیدار بود و از خداوند استمداد طلبید، تا در مسیر بندگی دچار لغزش نشویم. پیامبر اسلام (ص) میفرمایند: همانا صراط بر روی جهنم کشیده شده و لغزنده است: [۳]
مصداق صراط مستقیم
در روایات متعدد دو مصداق اعلای صراط مستقیم؛ یعنی دین اسلام[۴] و امامان معصوم (ع)، مخصوصاً امیرالمؤمنین علی (ع) معرفی شدهاند[۵].
امام صادق (ع) در روایتی درباره معنای «صراط» میفرمایند:
صراط همان راه و روش شناخت خدای عزوجل است؛ و دوگونه میباشد: صراطی در دنیا و صراطی در آخرت است. صراط دنیا،همان امامی است که اطاعتش واجب است. هر که در دنیا او را بشناسد و از راهنماییهایش پیروی کند، از صراط آخرت که پلی بر روی دوزخ است، بگذرد و هر که او را در دنیا نشناخت، قدمش در قیامت برصراط آخرت بلغزد و در آتش جهنم سقوط میکند.[۶]
بنابراین باید در دنیا از صراط گذشت، تا در آخرت بتوان از آن گذر کرد؛ یعنی انسان همواره روی پل صراط در حال گذر است، لحظه به لحظه در مرصاد و کمینگاه حق تعالی قرار دارد و عقاید و اخلاق و اعمال او در پیشگاه خداوند و رسولش (ص) حاضر است. از این رو کسی که روی مرز اسلام گام برمیدارد، همانند کسی است که بر چیزی راه میرود که از مو نازکتر و از شمشیر برانتر است.
امام صادق (ع) در تفسیر آیه شریفه، إِنَّ رَبَّکَ لَبِالْمِرْصَادِ؛ (سوره فجر، آیه ۱۴)، میفرماید: «کمینگاه، پلی است بر روی صراط که هیچ بندهای با داشتن مظلمهای به گردن، از آن نمیتواند بگذرد.[۷]
امام باقر (ع) از پیامبر اکرم (ص) چنین نقل میفرماید:
ای علی! در روز قیامت من و تو و جبرئیل بر صراط مینشینیم و کسی از صراط نمیگذرد، مگر این که نامهای همراهش باشد که در آن اعتقاد وی به ولایت شما نگاشته شده باشد.[۸]
بنابراین «پل صراط» تجسم عینی حق و باطل است و عبور از آن همان حرکت در مسیر حق در این دنیاست. روشن است که با اندکی غفلت و پیروی از هوای نفس، شهوات، غضب و… آدمی از راه مستقیم منحرف میشود و گرفتار بیغولهها خواهد شد. در قیامت نیز کسانی از پل صراط به سلامت عبور میکنند که در دنیا، آن مسیر را به سلامت پیموده باشند و اگر در این جا دچار لغزش شدند، روی آن پل نیز دچار لغزش خواهند شد و به جهنم سقوط خواهند کرد؛ مگر آن که مشمول لطف و عنایت و غفران پروردگار قرار گیرند.
گزارش BBC از وضعیت شیعیان نیجریه
مذهب نیوز به نقل از ابنا _ درست زمانی که جنبش اسلامی سنی "بوکو حرام" در راس عناوین خبرها در نیجریه قرار دارد گروهی از شیعیان نیز در این کشور وجود دارند که توجه ها را به خود جلب کرده اند.
شهر "کادونا" مهمترین شهر شیعه نشین نیجریه است.
این شهر مورد توجه بسیاری از رسانه ها قرار
جنبش شیعیان در نیجریه از 20 سال پیش
همچنین بسیاری از فیلم های مستند درباره ویژگی های مثبت شیعیان و سران آنها به زبان سواحیلی محلی دوبله و به صورت دی وی دی در مکان های زیاد این شهر در معرض فروش قرار دارد.
در گذشته، این جنبش، کوچک و محدود بود اما هم اکنون گسترش یافته و افراد زیادی عضو آن شده و به جنبش بزرگی تبدیل شده است. این در حالی است که همه نگاه ها متوجه جنبش بوکو حرام، یک جنبش اسلامی سنی است که برای ایجاد دولت اسلامی در نیجریه می جنگد.
با این حال ، برخی در نیجریه ، از رشد جنبش شیعیان در این کشور بدون وجود نظارت حکومت مرکزی ابراز نگرانی می کنند.
رهبر شیعیان در نیجریه یعنی «شیخ ابراهیم زکزاکی» 57 ساله از حدود 30 سال پیش یعنی زمانی که انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 به پیروزی رسید این مسئولیت را برعهده دارد.
شیخ ابراهیم زکزاکی رهبر شیعیان زاریا در نیجریه
رویترز می نویسد: حوادث ایران شیخ زکزاکی را به این باور رسانده که بیداری اسلامی می تواند به نیجریه برسد.
او با اینکه دریافت پول از ایران را رد می کند اما همانند ایران مخالف آمریکاست.
هنگامی که با این رهبر دینی ملاقات کردیم او لباس های سنتی برتن داشت و به مانند یک دولتمرد باتجربه رفتار می کرد. شیخ می گوید که هم اکنون صدها هزار نفر هوادار دارد. او عکس رهبر انقلاب ایران آیت الله خامنه ای را در اتاقش گذاشته و به همراه هوادارانش همیشه با جدیت حوادث جاری در ایران را پیگیری می کند.
هنگامی که از شیخ پرسیده شد آیا حمله نظامی به ایران تاثیری بر نیجریه خواهد داشت یا خیر گفت: "نه تنها بر نیجریه بلکه بر همه جهان تاثیر خواهد داشت."
در هنگام مصاحبه با شیخ زکزاکی، پاسخ های وی با ابهام های زیادی همراه است. به روشنی می توان درک کرد که او به رسانه ها اعتماد ندارد. شیخ به دلیل نگرانی از تحریف سخنانش، مصاحبه را برای خودش هم ضبط می کند.شیخ پاسخ بسیاری از سئوالات را نیز ارائه نکرد بدون اینکه توضیحی در این باره بدهد.
بی بی سی در ادامه به سراغ مخالفان این جریان شیعی رفته و به نقل از یک تحلیلگر سیاسی نیجریه در این باره گفته که جنبش شیعیان در نیجریه، تهدید واقعی برای این کشور است.
عیسی یکی از پژوهشگران در دانشگاه "احمدوبیلو" گفت که جنبش شیعیان به رهبری زاکزاکی حکومتی در داخل یک حکومت ایجاد کرده است.
او اضافه کرد که می داند که جنبش آموزش های نظامی برای اعضای خود برگزار می کند و این یعنی اینکه آنها منتظر اتفاقی هستند.
شیخ در مقابل می گوید که آموزش های ادعایی ، صرفاً در حد آمادگی برای دفاع از خود است. او این اقدامات را با آموزش های کاراته برای نوجوانان مقایسه می کند.
در شهر کادونا ، جنبش بوکو حرام حملات زیادی را علیه نیروهای امنیتی و مردم ساکن در این شهر انجام داده اند.
شیخ زاکزاکی تصریح می کند که به ورود به سیاست فکر می کند و احتمال دارد حزب سیاسی را ایجاد کند البته به شرطی که قوانین دولت به او این اجازه را بدهد.
با این حال او می گوید که وضعیت کنونی کشور نیجریه چنین اجازه ای به او نمی دهد.
هواداران شیخ از کوچک و بزرگ می گویند که به دیدگاه ها و نظرات او، اعتماد دارند. آنها از ایده های دینی شیخ هم حمایت می کنند و می گویند که این ایده ها و افکار نه تنها در نیجریه بلکه در همه مناطق آفریقا منتشر می شوند.
در روز مشخصی در هفته برای قرائت قرآن، هزاران نفر از هواداران شیخ از زن و مرد به حضور او می رسند. آنها به صورت جداگانه می نشینند و نشان می دهند که برای یادگیری و برقراری آرامش تاکید دارند.
خبرنگار بی بی سی اضافه می کند: به نظر نمی رسد که این جنبش شیعه، تهدیدی برای حکومت یا ملت نیجریه باشد.
نیجریه 148 میلیون نفر جمعیت دارد که از این تعداد ، 55 درصد مسلمانند.
آمار قابل اتکایی برای تعیین تعداد شیعیان این کشور وجود ندارد ولی براوردها حاکی از آن است که نیجریه حدود سه تا هفت میلیون شیعه دارد.
گفته می شود 95 درصد شیعیان کنونی ، پیشتر مذهب یا دین دیگری داشتند ولی در 3 دهه اخیر به تشیع گرویده اند که به "مستبصرین" معروفاند.